Om Hans Ley
Hans er født og opvokset i Sønderjylland (Lovtrup, beliggende mellem Bolderslev og Tinglev )på en gård.
Faren til Hans er søn af en heste handler og var glad for traktoren var opfundet, og derfor syntes han ikke at heste var nødvendige på gården derhjemme.
Hans var derfor ofte på besøg hos hans onkel Theodor Schmidt på ”Bøgegården”, som kun boede få km fra Lovtrup.
Her fik Hans det første indblik i avl og omgang med heste. Ridningen på konkurrenceplan begrænsede sig til Ringridning, men ungheste blev tilredet og vist frem til kåringer m.m. De første kåringer og følskuer var dengang i Grænseegnens Holstenerforening,s regi.
Da skoletiden var ved at være afsluttet ytrede Hans interesse for at gøre ridningen til en levevej, men fik at vide det kunne man ikke leve af, så der blev brugt nogle år på en håndværkeruddannelse.
Hans siger i dag at disse år var en god investering, for også som berider er det rart at vide at tingene ikke kommer af sig selv.
Da Hans var færdig med aftjeningen af hans værnepligt hos Gardehusarregimentet (ligesom hans onkel Theodor) vidste han imidlertid sikkert at han ville være Berider.
Hans fandt en læreplads hos Kristian Skovrider i Fredericia, og flyttede senere med Kristian til Herning da han fik job der. Efter veloverstået trænereksamen fortsatte han hos Hasse Hoffman på Søholt ved Ebeltoft.
Hans siger i dag at han var heldig at finde gode lærepladser og læremestre, specielt de sidste 3 år var fantastiske da der udover Hasse var tilknyttet så gode folk som Børge Rasmussen, Søren Knudsen, Finn Greve, Hans Jørgen Nørgaard m.m.
Udover ovennævnte havde Hans Berider Knud Dam på hans skoleophold, og Hans siger i dag at han stadig oplever episoder og erkendelser i den daglige omgang med hestene hvor han må sande, at det fortalte Børge Rasmussen og Knud Dam ham allerede for mange år siden.
Efter en veloverstået Beridereksamen ( hvor han fik 13, den højst mulige bedømmelse der kan opnås i instruktørgerning ) gik turen til Djurslands Rideklub i Grenå hvor Hans havde 2 ½ fantastiske år.
Derefter gik turen til Herning, hans tidligere læreplads, hvor han var berider i 3 år. Også her havde Hans 3 rigtig gode år, men ønsket om at blive selvstændig trængte sig mere og mere på.
Specielt det faktum at når man har over 100 heste på stald, så er det svært at nå hele vejen rundt og gøre arbejdet professionelt. Dette gjorde udslaget til at Hans 1. august 1997 satte foden under eget bord på Kongsdalgaarden ved Mariager fjord.
Her driver han sammen med hans team og familie et uddannelsessted for hest og rytter. Hans’s passion er ud over undervisningen, springheste, som han gennem tiden har opnået rigtig gode resultater med.
Igennem alle år har Hans også avlet springheste, hvoraf mange har gået international sport.
Se hans resultater i avl og sport under resultater.